Gjennomfakturering - Slik unngår du å legge ut for strømstøtten
Du har kanskje hørt ordet gjennomfakturering i forbindelse med strømavtaler. Men hva betyr det, og hva har det å si for strømstøtten?
Gjennomfakturering betyr at strømselskapet ditt også fakturerer deg for nettleie. Nettleie er den avgiften du betaler i tillegg til strømprisen, for at ditt lokale nettselskap skal levere strømmen hjem til deg.
Du får dermed alt på én faktura. Dette gjør det enklere å holde oversikt, og mindre å forhold seg til.
Hva har det å si for strømstøtten?
Gjennomfakturering har betydning for strømstøtten, fordi strømstøtten blir trukket fra det du betaler til nettselskapet ditt. Når strømstøtten er høy, blir dette vanligvis mer enn du betaler i nettleie, og du vil få resten av strømstøtten utbetalt til din bankkonto.
Dersom du ikke har gjennomfakturering, må du da først betale full pris for strømmen til strømselskapet, for deretter å få strømstøtten tilbake fra nettselskapet. Får du strømregningen først, må du dermed ha mer penger tilgjengelig på konto enn det du samlet skal betale.
Har du derimot en strømleverandør som har gjennomfakturering, får du strøm, nettleie og strømstøtten på én og samme faktura. Du unngår da å måtte ha mer penger på konto enn det du skal betale tilsammen. Du slipper med andre ord å legge ut for strømstøtten.
Hvem tilbyr gjennomfakturering?
Langt fra alle strømselskap tilbyr gjennomfakturering. Dette er noen av de strømselskapene hvor du får gjennomfakturering:
Å Strøm
Psst: I tillegg til en standard spotprisavtale, kan du som kunde i Å Strøm også høste ekstra medlemsfordeler hos Coop!
TrøndelagKraft
Psst: Du får også billigere mobilabonnement hvis du har strøm hos TrøndelagKraft. I tillegg får du også andre kundefordeler.
Slik fungerer strømstøtten
Det kan være vanskelig å holde seg oppdatert på hvordan strømstøtten fungerer. Ordningen har blitt endret flere ganger, og hvor mye støtte du har fått har variert. Les vår egen side om hvordan strømstøtten fungerer akkurat nå.
Dette må du også huske
Selv om du bytter til en strømavtale fra en leverandør som tilbyr gjennomfakturering, må du også sjekke at de har en avtale med ditt nettselskap. Du finner informasjon om hvilke nettselskap strømselskapet har avtale med på strømselskapet sin nettside.
Du kan ikke bytte nettselskap
Det er viktig å være klar over at man ikke kan bytte nettselskap. Nettselskapet du betaler nettleie til er de som har ansvaret for de fysiske strømkablene i ditt område. Så hvis du ønsker nettleie og strøm på samme faktura, må du altså velge en strømleverandør som har avtale med det nettselskapet du allerede har.
Hvor mye er det vanlig å betale i nettleie?
Det varierer en god del fra nettselskap til nettselskap hvor mye du betaler i nettleie. Det vanlige er at du betaler et påslag for hver kWh du bruker, i tillegg til en fast avgift. Påslaget kan variere fra når på døgnet du bruker strømmen, men typisk ligger det på mellom 20 og 50 øre/kWh. Dette kalles også energiledd. Nettleien kan dermed utgjøre en stor del av den totale strømkostnaden din.
Effektavgift
I tillegg til nettleien du betaler per kWh du bruker, må du også betale effektavgift som en fast avgift. Dette kalles også for kapasitetsledd. Effektavgiften avhenger ikke av når på døgnet du bruker strømmen, men hvor mye strøm du bruker samtidig. Det kan derfor være lurt å fordele strømforbruket mer jevnt utover døgnet, fremfor å slå på alt for mange strømkrevende apparater samtidig.
Elbillader trekker for eksempel veldig mye strøm. Hvis du samtidig som du lader elbilen, også bruker andre apparater som bruker mye strøm som varmeovner og kjøkkenapparater, vil du kunne måtte betale en høyere effektavgift.
Er en god strøm-app viktig for deg?
Vi har også sett på strømselskapene med best strøm-app i 2023.