Strømsparetips – slik sparer du strøm

Det kan være vanskelig å vite hvilke konkrete tiltak man kan gjøre for å spare på strømmen. På denne siden får du både generelle råd og konkrete tips til å få en lavere strømregning.

Strømsparing

Få oversikt over strømtyvene

Det kanskje viktigste tiltaket for å spare strøm, er å skaffe seg oversikt over hvilke strømkrevende apparater man har. Ta en runde i huset eller leiligheten din, og skriv gjerne ned en oversikt over alt som er koblet til stikkontaktene eller som har en bryter på veggen. Finn deretter ut hvor mye strøm de forskjellige apparatene tar, og sortér listen etter hva som bruker mest strøm.

Nå du har fått oversikt, kan du begynne på toppen av listen og vurdere om du faktisk har behov for dette apparatet. Varmer du for eksempel opp et rom i huset du egentlig ikke bruker? Oppvarming er noe av det som krever mest strøm, så det kan gjøre en stor forsjell å skru av en varmeovn eller varmekabler.

Her er noen av det som kanskje bruker mest strøm i hjemmet ditt:

  • Elektrisk oppvarming med ovner eller varmekabler
  • Elbillading
  • Komfyr
  • Tørketrommel
  • Varmtvannstank

Har strømleverandøren din en app?

En annen viktig del av å skaffe seg oversikt er å se hvor mye strøm du faktisk bruker, og hvordan forbruket er sammenlignet med tilsvarende husholdninger. Om du ikke allerede har en god og oversiktlig app fra strømleverandøren din, kan det være lurt å sjekke ut vår artikkel om strømselskapene med best strøm-app.

Har du elbil, kan det for eksempel være svært mye å spare på å lade når strømmen er billigst. Mange strømselskaper har en app som hjelper deg med nettopp dette.

Følg med på strømprisen

Det kan være mange strømtyver i hjemmet ditt som kan være vanskelig å kutte helt ut. Det kan likevel være mye å spare på å flytte forbruket til en annen tid på døgnet. På forsiden vår kan du til enhver tid følge med på strømprisen, og se hva spotprisen er time for time.

Senk temperaturen én grad

Oppvarming er noe av det som tar mest strøm i et vanlig hjem. Du sparer omtrent 5% av kostnadene til oppvarming for hver grad du senker innetemperaturen.

Dusj kortere eller installer sparedusj

Med sparedusj kan du spare inntil 50% energi i forhold til vanlige dusjhoder. Eller du kan dusje halve tiden. Oppvarming av varmtvann er noe av det som bruker mest strøm i en gjennomsnittlig husholdning, så her kan det være mye å spare.

Bytt til sparepærer

Belysning er ikke det som trekker mest strøm, men det kan likevel være en god investering å bytte til spare- og LED-pærer. Disse gir inntil 10x mer lys med samme mengde energi.

electricity bill

Betaler du for mye for strømmen?

Få tilbud fra flere strømselskaper, helt gratis og uforpliktende!

Få tilbud på billigere strøm
Annonselenke

Lad elbilen når det er billigst

Strømprisen kan svinge mye i løpet av døgnet, og lading av elbil bruker mye strøm. Planlegg ladingen, og lad når det er billigst. Dette kan også automatiseres med mange smarthus-løsninger.

Skru av lyset i rom du ikke bruker

Dette er kanskje det eldste trikset i boka! Selv om belysning ikke bruker særlig mye strøm, spesielt sparepærer, kan det likevel være noen kroner å spare her når strømmen er ekstra dyr.

Installer varmepumpe

Varmepumpe er en svært effektiv oppvarmingsmetode, og kan bruke 2-3 ganger mindre strøm en en ovn som gir like mye varme. Det kan koste litt å installere, men vil garantert svare seg på lengre sikt.

heat pump

Spar tusenlapper på oppvarming

Få tilbud fra flere leverandører, helt gratis og uforpliktende!

Få tilbud på varmepumpe
Annonselenke

Hvor energieffektiv er boligen din?

Det er mange enkle tiltak du kan gjøre for å spare strøm, men det kan også være verdt å se på mer omfattende tiltak for også å spare strøm på sikt. Har du en eldre bolig med tynne vegger, kan det for eksempel være verdt å vurdere muligheten for etterisolering. Et annet godt tiltak kan være å bytte vinduer til nye og mer energieffektive alternativer.

Få hjelp av en energirådgiver

Hvis du skal pusse opp boligen din, og er usikker på hvilke tiltak som gir mest uttelling for deg, kan det være lurt å ta kontakt med en energirådgiver. Dette er en fagperson som kan kartlegge boligen din, og komme med en konkret energiplan. Dette er også en del av prosessen for noen av støtteordningene til Enova. Du kan lese mer om dette på Enova sine sider for energirådgivning.