Finn den beste og billigste varmepumpen tilpasset din bolig

Oppvarming er noe av det som definitivt bruker mest strøm i hjemmet. Med høye og varierende strømpriser er det derfor mange tusenlapper å spare på mer effektiv oppvarming. Å investere i en varmepumpe er derfor svært lønnsomt, spesielt nå i disse tider.

I denne artikkelen beskriver vi hva det er lurt å tenke på, og hvordan du finner den beste og billigste varmepumpen tilpasset din bolig.

Varmepumpe

Hvilken varmepumpe er best?

Det kan være vanskelig å vite hvilke varmepumpe som er billigst og best for nettopp din bolig. Det finnes utrolig mange ulike leverandører og modeller. I tillegg til å kjøpe selve varmepumpen, må du også tenke på at den skal monteres. Det er nemlig ikke noe du har lov til å gjøre selv. Kun en sertifisert montør kan montere og koble opp en varmepumpe.

Vår anbefaling er derfor å sette innkjøpet av varmepumpe ut på anbud, for å få den beste varmepumpen tilpasset deg og din bolig, til en billigst mulig pris. Da må flere leverandører konkurrere om deg, og du kan være sikker på å få et konkurransedyktig tilbud. Du er også sikker på å få varmepumpen installert av en ansvarlig og sertifisert montør av varmepumper.

På TjenesteTorget får du flere tilbud, og kan velge den beste og billigste varmepumpen tilpasset din bolig, helt gratis og uforpliktende.

Få tilbud på varmepumpe
Annonselenke

Hvordan fungerer en varmepumpe?

En varmepumpe fungerer på samme måte som et kjøleskap, bare at effekten er reversert. Et kjøleskap flytter varmen fra innsiden til utsiden, som gjør det kaldere i kjøleskapet. En varmepumpe henter i stedet varme utendørs, og flytter den inn i huset.

Det høres kanskje merkelig ut at man kan flytte varme fra utendørs og inn i et hus, selv om det er kaldere ute enn inne. Selv om den grunnleggende teknologien kan være vanskelig å forstå, er likevel det viktigste å vite at det er mer effektivt å flytte varme, enn å produsere varme direkte fra elektrisitet, som man gjør i en vanlig elektrisk ovn.

Forskjellen mellom varmepumpe og en elektrisk ovn

Forskjellen mellom en varmepumpe og en elektrisk ovn, er at du i en elektrisk ovn har direkte overføring av elektrisk energi til varmeenergi. En elektrisk ovn på 1000 watt vil kun gi en tilsvarende varmeeffekt på 1000 watt. Med en varmepumpe derimot, som heller flytter varmen, vil man kunne få mye mer varmeenergi ut i fra en lik mengde elektrisk energi brukt. Derfor sier vi at en varmepumpe er mye mer energieffektiv.

En varmepumpe kan med en tilført energimengde på 1000 watt, levere mellom 2000 og 5000 watt varmeenergi. En varmepumpe vil derfor produsere vesentlig mer varme enn en elektrisk ovn med samme mengde tilført strøm.

Person henter vedkubbe

Er varmepumpe billigere enn ved?

En varmepumpe vil i de aller fleste tilfeller også være billigere enn å fyre med ved. Unntaket vil likevel være når det er svært kaldt, og strømprisen er veldig høy. Da vil det i perioder kanskje være billigere å fyre med ved. Jevnt over, vil det likevel være billigere å bruke en varmepumpe enn å fyre med ved.

Det kan likevel være en fin kombinasjon å ha både varmepumpe og vedovn. En varmepumpe vil gi en jevn og god varme, mens du kan kombinere det med også å fyre med ved på de aller kaldeste dagene med høy strømpris.

På TjenesteTorget får du flere tilbud, og kan velge den beste og billigste varmepumpen tilpasset din bolig, helt gratis og uforpliktende.

Få tilbud på varmepumpe
Annonselenke

Hva er ulempene med varmepumpe?

Den største ulempen med varmepumpe, er investeringskostnaden. Det koster en del å kjøpe og få installert en varmepumpe. Det er likevel en investering du raskt vil tjene inn igjen med lavere strømregning.

En annen ulempe med varmepumpe, er at den kan avgi noe støy. Det er derfor viktig å tenke gjennom plasseringen av varmepumpen, både inne og ute. Du bør plassere den sentralt i huset for å spre varmen mest mulig, men kanskje litt unna sofaen i stuen for eksempel.

Jo kaldere det er ute, jo mindre energieffektiv vil også varmepumpen bli. Det skal likevel mye til før en varmepumpe blir mindre energieffektiv enn en elektrisk varmeovn. Det vil derfor fremdeles svare seg med en varmepumpe i et ekstra kaldt klima.

Hvor lang levetid har en varmepumpe?

En standard luft-til-luft varmepumpe, som er den mest vanlige i norske hjem, har en typisk levetid på ca 12-15 år med riktig vedlikehold og bruk. Det finnes også ulike typer varmepumper på markedet, som kan ha forskjellig garanti og levetid.

Hvilke typer varmepumpe finnes det, og hva koster en varmepumpe?

Det finnes tre hovedtyper av varmepumper:

  • Luft-til-luft-varmepumpe (mest vanlig)
  • Luft-til-vann-varmepumpe
  • Væske-til-vann-varmepumpe

Luft-til-luft-varmepumpe

Dette er den vanligste typen varmepumpe i norske hjem. Her hentes varmen fra luften utendørs, og blåser denne inn i boligen. Moderne varmepumper fungerer helt ned til -25 °C. Dette er den typen som blir anbefalt til de fleste norske bolighus, som har et gjennomsnittlig oppvarmingsbehov.

Dette er også den rimeligste typen varmepumpe, og gir en svært god energibesparelse for pengene. En typisk varmepumpe koster normalt fra 15.000 til 30.000 kr inkludert montering.

Luft-til-vann-varmepumpe

En luft-til-vann-varmepumpe utnytter også varmen fra luften utendørs. Forskjellen fra en vanlig luft-til-luft-varmepumpe, er at varmen blir overført til vann innendørs i stedet for luften. Dette varme vannet brukes så til å spre varmen videre i huset gjennom radiatorer, vannbåren gulvvarme eller varmtvann i springen. Dette gir en jevn varme i hele boligen, samtidig som den bevarer et godt inneklima.

En luft-til-vann-varmepumpe er vanligvis mye dyrere enn den mer vanlige luft-til-luft-varmepumpen, og kan koste fra 60.000 til 130.000 kroner, avhengig av varmeeffekt og størrelse på anlegget. Det krever også at det er tilrettelagt for det i boligen, da det må trekkes egne rør til gulvvarme og radiatorer.

Væske-til-vann-varmepumpe

En væske-til-vann-varmepumpe blir også kalt bergvarme, jordvarme eller sjøvarmepumpe. I stedet for å utnytte varmen i luften, blir varmeenergi overført fra fjell, jord eller sjøvann. Denne varmen blir så brukt på samme måte som en luft-til-vann-varmepumpe innendørs, ved å spre varmen gjennom radiatorer, vannbåren gulvvarme eller varmtvann.

En væske-til-vann-varmepumpe passer best til større boliger, og kan koste fra 120.000 kroner og oppover. Det er med andre ord en stor investering. I tillegg vil det variere stort hva selve installasjonen koster, da dette også avhenger av landskapet og miljøet der varmen skal hentes fra. Det er heller ikke alle stedet det er mulig å installere denne typen varmepumpe.

Kan jeg få støtte fra Enova for å installere varmepumpe?

Det er kun enkelte typer varmepumper du får støtte fra Enova for å installere. De vanligste og rimeligste luft-til-luft-varmepumpene gir ikke rett til støtte fra Enova. Du kan lese mer om hva du kan få støtte til på Enova sin nettside med alt du trenger å vite om de ulike varmepumpene.

På TjenesteTorget får du flere tilbud, og kan velge den beste og billigste varmepumpen tilpasset din bolig, helt gratis og uforpliktende.

Få tilbud på varmepumpe
Annonselenke