Slik fungerer strømstøtten, og så mye får du i strømstøtte i 2023

Strømstøtten endres
Regjeringen informerte 15. februar om at strømstøtten vil endres til en støtte fra time til time, men endringen har enda ikke trådt i kraft. Vi vil oppdatere nettsidene våre så snart endringene er gjeldende.

Dette er endringene i strømstøtten for private som vil komme i 2023:

  • Strømstøtten forlenges ut 2024.
  • Strømstøtten vil være 90% hele året, i motsetning til nå, hvor støtten kun har vært 80% på sommeren.
  • Beregningen av strømstøtten vil gjøres fra time til time - like ofte som strømprisen endres - i stedet for et gjennomsnitt av måneden. Strømstøtten vil da blir mer nøyaktiv når forbruk og pris varierer mye i løpet av en måned. Ettersom dette krever en større teknisk endring for nettselskapene, er det ikke ventet at dette vil tre i kraft før september 2023.

Les hele regjeringen sin pressemelding.


Regjeringen innførte en strømstøtteordning fra og med desember 2021, som skal hjelpe norske husholdninger med å håndtere de ekstraordinære strømprisene. Denne strømstøtten har senere blitt mye diskutert, endret på og utvidet.

I denne artikkelen får du full oversikt over alt du trenger å vite om strømstøtten slik den fungerer nå i mars 2023.

Strømstøtte

Hvem kan få strømstøtte?

Strømstøtten som omtales i denne artikkelen, er den strømstøtten som gis til private husholdninger. Alle husholdninger får strømstøtte, uansett inntekt og situasjon. Støtten gjelder kun boligen din, og ikke hytter og fritidsboliger. Regjeringen har også andre strømtiltak du kan lese om på regjeringen.no.

electricity bill

Betaler du for mye for strømmen?

Få tilbud fra flere strømselskaper, helt gratis og uforpliktende!

Få tilbud på billigere strøm
Sponset

Når og hvordan får man strømstøtte?

Du får strømstøtten helt automatisk, uten at du trenger å foreta deg noe. Det er nettselskapet ditt som håndterer og utbetaler støtten hver måned.

Du betaler derfor full strømpris til strømselskapet som vanlig, og får deretter trukket fra det som dekkes av strømstøtten på fakturaen fra nettselskapet. Hvis strømstøtten er mer enn det du betaler i nettleie, vil det bli utbetalt til din bankkonto.

Hvor mye strømstøtte får jeg?

Strømstøtten beregnes ut i fra snittprisen i ditt prisområde for den gjeldende måneden. I desember 2021 dekket strømstøtten 55% av alt over 70 øre/kWh eks. moms.

Fra januar 2022 ble 80% av alt over 70 øre dekket, og fra og med september 2022 dekkes 90% av alt over 70 øre. Strømstøtten gjelder for strømforbruk inntil 5 000 kWh per måned.

Unngå å legge ut for strømstøtten

Et smart triks, er å ha en strømleverandør som har gjennomfakturering. Det betyr at du kan få strøm og nettleie på samme faktura - og da også fratrukket strømstøtten. Les mer om gjennomfakturering, og hvilke strømavtale du må ha for å få dette.

Eksempel på hvor mye strømstøtte du kan få

I februar 2023 var snittprisen på strøm i Bergen 138 øre/kWh. Da blir strømstøtten (90% over 70 øre eks. moms) på 45 øre/kWh. Du vil da i snitt betalt 93 øre/kWh (ink. moms) etter strømstøtte.

Brukte du 1685 kWh* denne måneden, ville du fått en strømregning på 2 325,30 kr. Men du ville fått en strømstøtte på 758,25 kr, som ville gjort at du kun betalte 1 567,05 kr etter strømstøtte denne måneden.

Eksempel på strømstøtte i februar 2023 for en vanlig husholdning i Bergen
Snittpris 138 øre/kWh
Strømstøtte (90% over 70 øre eks. moms) - 45 øre/kWh
Strømpris etter strømstøtte = 93 øre/kWh
Forbruk 1685 kWh
Strømregning 2 325,30 kr
Strømstøtte - 758,25 kr
Strømregning etter strømstøtte = 1 567,05 kr

Du kan følge utviklingen av strømprisen og strømstøtten fortløpende på forsiden vår.

* Gjennomsnittlig strømforbruk per husholdning er i følge Statistisk Sentralbyrå på 20 230 kWh per år. Selv om strømforbruket vil variere mye i løpet av året, tar vi for enkelthets skyld utgangspunkt i et gjennomsnitt per måned på 1 685 kWh.

Hvor lenge varer strømstøtten?

Strømstøtten varer fra og med desember 2021, og har blitt forlenget flere ganger. 12. desember 2022 forlenget et flertall på Stortinget strømstøtten til å vare til og med desember 2023.

Kilde: regjeringen.no