Slik fungerer strømstøtten, og så mye får du i strømstøtte i 2023

Som varslet av regjeringen i februar, er strømstøtten nå endret med virkning fra og med 1. september 2023. Tidligere har strømstøtten vært beregnet i slutten av måneden, basert på månedens gjennomsnittspris.

ANNONSE

I denne artikkelen får du full oversikt over alt du trenger å vite om strømstøtten slik den fungerer nå i desember 2023.

Strømstøtte

Strømstøtte time for time

Fra og med 1. september 2023 er strømstøtten beregnet fra time til time. Det vil si at du ikke lenger trenger å vente til slutten av måneden for å vite hva du får i strømstøtte akkurat nå. Ordningen med strømstøtte er også forlenget, så strømstøtten vil nå minst vare ut hele 2024, med en fast støtte på 90% av alt over 70 øre/kWh uten mva.

Hvem kan få strømstøtte?

Strømstøtten som omtales i denne artikkelen, er den strømstøtten som gis til private husholdninger. Alle husholdninger får strømstøtte, uansett inntekt og situasjon. Støtten gjelder kun boligen din, og ikke hytter og fritidsboliger. Det er likevel et unntak for de som bor fast på hytten eller i fritidsbolig. Da kan du likevel få strømstøtte. Regjeringen har også andre strømtiltak du kan lese om på regjeringen.no.

electricity bill

Betaler du for mye for strømmen?

Få tilbud fra flere strømselskaper, helt gratis og uforpliktende!

Få tilbud på billigere strøm
Annonselenke

Når og hvordan får man strømstøtte?

Du får strømstøtten helt automatisk, uten at du trenger å foreta deg noe. Det er nettselskapet ditt som håndterer og utbetaler støtten hver måned. Eneste unntaket er dersom du bor fast på hytten. Da må du i noen tilfeller melde dette inn til ditt nettselskap for å få strømstøtte.

Du betaler full strømpris til strømselskapet som vanlig, og får deretter trukket fra det som dekkes av strømstøtten på fakturaen fra nettselskapet. Hvis strømstøtten er mer enn det du betaler i nettleie, vil det bli utbetalt til din bankkonto.

Hvor mye strømstøtte får jeg?

Strømstøtten har tidligere blitt beregnet ut i fra snittprisen i ditt prisområde for den gjeldende måneden. I desember 2021 dekket strømstøtten 55% av alt over 70 øre/kWh uten mva.

Fra januar 2022 ble 80% av alt over 70 øre dekket, og fra og med september 2022 ble 90% dekket av alt over 70 øre.

Fra og med 1. september 2023 blir 90% av alt over 70 øre/kWh uten mva. fremdeles dekket, men beregnet time for time.

Strømstøtten gjelder for strømforbruk inntil 5 000 kWh per måned. En gjennomsnittlig husholding bruker langt mindre strøm enn dette, så det skal mye til at strømforbruket ditt ikke dekkes av strømstøtten. Om du har et veldig stort hus, eller vet at du har et veldig høyt strømforbruk, kan det likevel være verdt å sjekke og ta hensyn til.

ANNONSE

Unngå å legge ut for strømstøtten

Et smart triks, er å ha en strømleverandør som har gjennomfakturering. Det betyr at du kan få strøm og nettleie på samme faktura - og da også fratrukket strømstøtten. Les mer om gjennomfakturering, og hvilke strømavtale du må ha for å få dette.

Hvor lenge varer strømstøtten?

Strømstøtten ble innført 1. desember 2021, og har blitt forlenget flere ganger. 12. desember 2022 forlenget et flertall på Stortinget strømstøtten til å vare til og med desember 2023. 15. februar 2023 ble den igjen forlenget, til å vare ut hele 2024.

Kilde: regjeringen.no